menu
Word Lid
Fietspaden Denderstreek in slechte staat.

www.hln.be/denderleeuw/388-klachten-over-oost-vlaamse-fietspaden-voorbije-jaar-in-denderstreek-veel-fietspaden-in-slechte-staat

Bij het Meldpunt Wegen zijn er het voorbije jaar 388 klachten binnengekomen over Oost-Vlaamse fietspaden. Van 2018 tot 2021 gaat het in totaal over 1.571 meldingen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) uit Denderleeuw opvroeg bij minister van Mobiliteit. De klachten gaan vooral over de staat van de fietspaden, problemen met signalisatie, maar ook over overgroeiende beplanting of problemen met de waterafvoer. Daarnaast kwamen er ook meldingen binnen over de gebrekkige netheid op de fietspaden, bijvoorbeeld zwerfvuil. Doorheen de jaren zien we vooral een opmerkelijke stijging bij de meldingen inzake overbegroeiing en slecht onderhoud van bermen. Mogelijks heeft dat te maken met initiatieven zoals ‘Maai mei niet’, misschien kan een naamswijziging naar ‘Maai mij niet van de weg’ hieraan verhelpen (knipoog)? Vooral in de Denderstreek veel fietspaden in slechte staat. “Als je kijkt naar de kaart van de laatste fietspadenmonitor van het Agentschap Wegen en Verkeer van 2019, dan zie je dat inzake rijcomfort alle gewestwegen in en rond Aalst, Denderleeuw en Ninove zwart kleurden. In drie jaar tijd is de situatie niet echt verbeterd. Maar ook gemeentebesturen moeten blijven investeren in het verbeteren van de fietsveiligheid. Volgens het Fietsrapport die men terug kan vinden op fietsgemeente.be, is er in Haaltert nog heel wat werk voor de boeg:

  • Op het vlak van beleving scoort de gemeente Haaltert onvoldoende betreffende comfortabel fietsen, zonder putten en hobbels in de weg dus. Ook inzake de veiligheid voor kinderen en ouderen om te fietsen scoort men in Haaltert onvoldoende.
  • Omtrent structuur is er in Haaltert vooral nog veel werk aan de winkel betreffende het onderhoud van de fietspaden. Dit gaat vooral over nodige reparaties en het sneeuw – en bladvrij houden van de fietspaden.
  • Betreffende communicatie is het de mening van het publiek dat de gemeente Haaltert het zich niet kan veroorloven om zich ‘Fietsgemeente’ te noemen, dat is duidelijk.

Opmerkelijk is ook dat een grote centrumstad zoals Aalst beter scoort dan ‘landelijke’ gemeente Haaltert.

Onze concrete vragen luiden dan ook als volgt:

  • Hoeveel klachten betreffende de fietsinfrastructuur zijn er reeds binnengekomen in Haaltert? Waarover gaan deze veelal? Wat is hier reeds mee gebeurd?
  • Welke investeringen staan hieromtrent nog gepland tijdens de huidige legislatuur?

Haaltert zet zichzelf graag in de kijken als ‘Dorp van de Ronde’, maar mag zich wat ons betreft ook wat meer in de kijker beginnen zetten als ‘Dorp van de modale fietser’.


#fietsveiligheid #mobiliteit #constructieveoppositievoering

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF