menu
Word Lid
Integrale tussenkomst VB fractie GR 28/08/2023

Tussenkomst GR 28-08-2023 – KENNISNAME RAPPORT AUDIT VLAANDEREN

Mevrouw de voorzitter, geachte leden van het schepencollege, collega raadsleden…. de gemeente Haaltert heeft een probleem, de gemeente Haaltert heeft een groot probleem.

Audit Vlaanderen stelde vast dat mevrouw Baeyens WEL degelijk een persoonlijk belang had bij de aanvraag en toekenning van de projectsubsidie voor het evenement in kwestie.

Mevrouw Baeyens interfereerde op verschillende momenten bij de aanvraag en toekenning van de betrokken projectsubsidie.

Niet tegenstaande mevrouw Baeyens aan audit Vlaanderen ontkende dat ze zelf het eerste papieren evaluatiedossier indiende bij de dienst cultuur, ontving audit Vlaanderen meerdere andersluidende verklaringen van de betrokken medewerkers van lokaal bestuur Haaltert.

Dit op zich is probleem nummer 1 – liegen tegen de auditeurs door mevrouw Baeyens.

Audit Vlaanderen stelt vast dat mevrouw Baeyens in haar hoedanigheid van burgemeester op diverse momenten en wijzen tussenbeide kwam in een dossier waarin ze persoonlijke belangen had, waardoor haar eigen onafhankelijkheid werd aangetast en er sprake van belangenconflict is.

Door haar betrokkenheid en haar tussenkomsten in dit dossier handelde mevrouw Baeyens niet in overeenstemming met de bepalingen van het decreet lokaal bestuur artikel 27 en de deontologische code voor mandatarissen van lokaal bestuur Haaltert en plaatste ze zich hierdoor in staat van belangenvermenging.

Dit is probleem nummer 2 – mevrouw Baeyens heeft duidelijk aan belangenvermenging schuldig gemaakt en doet hiermee inbreuk op het decreet lokaal bestuur (artikel 27) en op de deontologische code voor mandatarissen van lokale besturen.

Ook blijkt uit gedane vaststellingen beschreven in het rapport van Audit Vlaanderen dat er bij de aanvraag en tot stand komen van de projectsubsidie handelingen werden gesteld die onder toepassingsgebied van één of meerdere vormen van subsidiefraude vallen.

Dit is probleem nummer 3 – mevrouw Baeyens heeft zich schuldig gemaakt aan fraude, subsidiefraude!

Audit Vlaanderen deed vaststellingen die erop wijzen dat er MISDRIJVEN werden gepleegd. Op 7 augustus 2023 heeft de administrateur-generaal van audit Vlaanderen het diensthoofd van de centrale dienst voor bestrijding van corruptie hiervan schriftelijk ingelicht en een exemplaar van dit rapport bezorgd.

Dit is probleem nummer 4 – mevrouw Baeyens wordt hier door audit Vlaanderen beschuldigd van misdrijven te hebben gepleegd!

Mevrouw Baeyens legt verklaringen af in het bijzijn van haar advocaat maar weigert achteraf haar verklaringen te ondertekenen!

Personen uit haar directe omgeving wordt ook om duidelijkheid gevraagd, maar deze wensen geen verklaringen af te leggen

Ook de verantwoordelijken van de betreffende vereniging werden door audit Vlaanderen ondervraagd maar weigerden hun verklaringen te ondertekenen!

Beste collega’s, DIT BOELTJE STINKT, het heeft de geur van bedrog.

De projectsubsidie, 1300€, werd uitbetaald aan de desbetreffende vereniging.

Audit Vlaanderen trof in dit verband echter mailverkeer aan waarin mevrouw Baeyens aan de verantwoordelijke van de vereniging, (in het verslag staat haar naam vermeld) de terugstorting van de onrechtmatige toegekende subsidie vraagt. Echter niet naar de gemeentekas, naar wie de vereniging de subsidie moet doorstorten, daar wenst mevrouw Baeyens aan audit Vlaanderen niet te antwoorden. Tiens, tiens……

Mail….

“naam”,

Kan jij nog een mail naar mij zenden dat de projectsubsidie ook aangevraagd werd door jou voor het organiseren van het “event” RVV

Kan jij ook het rekeningnummer doorzenden zodanig dat dit aan de vereniging kan gestort worden en jij terugstort.

EN JIJ TERUGSTORT!

Collega’s, als ik zeg dat dit boeltje stinkt, ben ik nog gematigd. Die mail is pure CORRUPTIE!

4 bedrijven bevestigen dat zij de organisatoren waren van het event en dat de desbetreffende vereniging meewerkte bij de logistieke ondersteuning van het event. Dit door mensen te sturen die voor hun diensten betaald werden. De desbetreffende vereniging WAS DUS GEEN MEDE ORGANISATOR.

De samenwerking met de vereniging bleef slechts beperkt tot het vergoeden van de helpende leden.

De onterecht toegekende subsidie werd door tussenkomst van de secretaresse en vriendin van de mevrouw Baeyens, op rekening van de bewuste vereniging gestort. Die secretaresse, vooraanstaand lid van de NVA, deed dus op vraag van mevrouw Baeyens actief mee aan fraude. De onterecht toegekend subsidie dient dan ook onmiddellijk te aan de gemeente te worden teruggestort. Ook dient deze persoon onmiddellijk uit haar functie van voorzitter sportraad Haaltert ontheven te worden

Er wordt door audit Vlaanderen een chronologische weergave getoond van hoe het ganse dossier tot stand kwam.

Wat valt op?

De toelichtingen van de aangesproken en betrokken personeelsleden komen telkens overeen.

De toelichtingen van de burgemeester staan daar steeds rechtlijnig tegenover.

CALIMERO

De antwoorden van de burgemeester zijn steeds “ik weet het niet”, “me know nothing”, het is alsof ik naar fawlty towers aan het kijken ben. Mevrouw Baeyens lijkt ook van Barcelona afkomstig te zijn.

WIE GELOOFT DEZE VROUW NOG?

Mevrouw Baeyens haalt meerdere andere dossiers aan om haar gelijk te bewijzen, doch audit Vlaanderen is in deze zeer duidelijk!!!

AUDIT VLAANDEREN VIND BIJ GEEN ENKEL VAN DIE DOSSIERS EEN PROBLEEM OF ONREGELMATIGHEID

Tevens stelt audit Vlaanderen uitdrukkelijk dat er niet kan gegarandeerd worden dat in andere dossiers ook niet gesjoemeld is! Hun onderzoek heeft zich tot dit dossier beperkt.

Is dit dossier het topje van een ijsberg

WAT WETEN WE NOG NIET?

Op basis van het rapport van audit Vlaanderen besluit ik beste collega’s dat mevrouw Baeyens zich schuldig heeft gemaakt aan:

1 belangenvermenging

2 subsidiefraude

3 actieve corruptie

4 inbreuk deontologische code lokaal bestuur Haaltert

5 inbreuk decreet lokaal bestuur artikel 27

6 liegen tegen audit Vlaanderen

Mijn besluit is dan ook zeer duidelijk:

MET DEZE BURGEMEESTER KAN HAALTERT NIET VERDER, WIJ KUNNEN EN MOGEN DIT ALS GEMEENSCHAP NIET AANVAARDEN EN ALLEN DIE NU NOG OOGLUIKEND DE ANDERE KANT WILLEN OPKIJKEN HEBBEN OOK BOTER OP HUN HOOFD

Mr. Welleman, toen hier op de gemeenteraad het dossier van de verbaliserende politieagent ter sprake was, sprak u de woorden en ik citeer “we gaan de burgemeester voor dit foutje toch niet naar de slachtbank voeren” einde citaat. Ik hoop dat u vandaag wat meer verantwoordelijkheidsgevoel aan de dag legt, dat u zich distantieert van deze burgemeester en het nodige initiatief neemt om haar te vervangen door een ander lid van N-VA.

Mevrouw houtman, toen ik in december 22 hier op de gemeenteraad de fraude aan de kaak stelde sprak u de woorden en ik citeer “zolang niet bewezen is dat de burgemeester schuldig is, nemen we geen standpunt in” einde citaat. Vandaag ligt een rapport voor u dat geen spaander heel laat van de burgemeester. Als u enig greintje verantwoordelijkheidsgevoel en zelfrespect heeft, neemt u afstand van deze burgemeester en laat u haar vervangen door een ander persoon voor de rest van de legislatuur.

En tot slot mevrouw van Keymolen, toen ik in december deze problematiek naar voor bracht, sprak u ook de gevleugelde woorden en ik citeer “zolang de schuld niet is bewezen, blijft onze fractie achter deze burgemeester staan” einde citaat. Ook aan u vraag ik om nu eindelijk eens uw verantwoordelijkheid op te nemen en haar te laten vervangen, hoe? Door een positieve motie van wantrouwen.

Beste collega’s, het gaat hier niet meer over politiek of politieke spelletjes …

Dit gaat over vertrouwen en eerlijkheid, het vertrouwen in de politiek is nog nooit zo klein, zo laag geweest (cfr Alexander de Croo)

Haaltert kan ondertussen als schoolvoorbeeld dienen waarom dit zo is. Het wordt alsmaar erger, alle antipolitieke clichés zijn hier van toepassing met deze van “het zakken vullen” op kop. DIT IS WAT DE BURGER GAAT ONTHOUDEN. Met deze gedachte gaat hij volgend jaar naar de stembus of juist nooit meer gaan want de stemplicht is afgeschaft.

Los van alle gezeik om het gelijk zal er 1 ding onthouden worden:

De burgemeester heeft zich in haar hoedanigheid van burgemeester schuldig gemaakt aan strafbare feiten, “de kracht van verandering en de propere handen” is ondertussen “het beleid van de lange vingers” geworden.

Voor onze fractie en onze partij ligt de grens van de lange vingers op 0!

Niet op 10 000€, niet 1300 € niet op of 1€ maar op NUL

Ik herhaal mijn besluiten:

De burgemeester kan absoluut niet aanblijven en het is aan deze raad nu het moment om te bepalen hoe we dit politiek gaan oplossen

de schepen van cultuur heeft ook boter op zijn kop, aangezien de dienst cultuur op de hoogte was van de fraude en dit volgens audit Vlaanderen meerdere keren heeft aangekaart, hij in december beweerde van niets te weten. Wel mr. Ottoy, ofwel heeft u een slechte communicatie met uw departement ofwel liegt u hier mee om de burgemeester te beschermen.

De onterechte uitbetaalde subsidie van 1300€ dient ASAP teruggestort worden aan de gemeentekas

De verantwoordelijke van de vereniging die ook voorzitster is van de sportraad Haaltert dient terstond uit haar functie ontheven te worden. Geen fraudeurs in gemeentelijke adviesraden

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF