menu
Word Lid
Kinderopvang in Huize Kobeke

Kinderopvang en volkstuintjes als nieuwe invulling voor Huize Kobeke in Heldergem:
Vlaams Belang kadert én uit bedenkingen

Op de Haaltertse OCMW-raad van 30 januari stond het punt inzake de nieuwe toekomst voor Huize Kobeke geagendeerd. Dit punt is voor elk raadslid die het dossier kent en de daaraan gelinkte uitdagingen ter harte neemt, van groot en symbolisch belang, zegt raadslid Pieter De Spiegeleer (Vlaams Belang).

De woning waarvan sprake ligt aan de Heldergemstraat en heeft naast een vrij grote bewoonbare oppervlakte ook een grote tuin. Dat biedt uiteraard heel wat mogelijkheden, maar brengt eveneens ook uitdagingen met zich mee. En net daar wringt het schoentje, zegt De Spiegeleer

Om het totaalplaatje zoals het gisteren voorlag op de OR te schetsen is het belangrijk ook de (recente) voorgeschiedenis even te herbekijken. Huize Kobeke werd in 2017 geschonken door de eigenaar en toenmalig bewoner, en dit aan het OCMW Haaltert, uiteraard met nobele bedoelingen. Eerst werd het gebruikt als “doorgangswoning”, maar daar liep het al grotendeels fout. Van een aantal van de tijdelijke bewoners die daar terecht kwamen kunnen we “ons op zijn zachtst gezegd” afvragen of ze daar wel op hun plaats zaten. Overlast voor de buurt, verwaarlozing van de woning, … waren schering en inslag.

Dat de eigenaar, de gemeente Haaltert o.l.v. Lisa Houtman (Vooruit), niet kort op de bal speelde zorgde er helaas voor dat de woning ronduit “afgeleefd” werd. Zachte heelmeesters maken dan ook stinkende wonden.

Quote: Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, zo vat Pieter De Spiegeleer (Vlaams Belang) de recente voorgeschiedenis onder gezag van de gemeente Haaltert samen.

Dat de plannen – kinderopvang en volkstuintjes -voor de toekomst van het huis en het terrein, zoals ze aan de raad worden voorgelegd een verbetering betekenen en getuigen van voortschrijdend inzicht is zeker. Maar een aantal zaken doen toch de wenkbrauwen fronsen.

Eerst en vooral is er het kostenplaatje natuurlijk. Een bedrag van 638.118,96 EUR voor een verbouwing (!) van een woning en de aanleg van de tuin valt wel heel erg duur uit. Al is dit natuurlijk deels het gevolg van hoe de eigenaar – Gemeente Haaltert – de woning de voorbije jaren heeft beheerd, of beter gezegd wanbeheerd. Een ander punt in het dossier waar de Vlaams Belang-fractie over struikelt is het deel waar de impact op de buurt wordt beschreven, en geminimaliseerd, ook en vooral op vlak van parkeerproblematiek. Hier wordt gezegd dat vier parkeerplaatsen – waarvan twee voor personeel (!) - voldoende zijn. Wetende dat het de bedoeling is zestien kinderen en een niet nader bepaald aantal baby’s op te vangen is, én er daarbovenop ook nog vier volkstuintjes worden aangelegd op het terrein, is het voor het Vlaams Belang duidelijk: “Dit zorgt voor extra parkeerdruk op de buurt. En wat opmerkelijker is: op het terrein is voldoende plaats om extra parkeerplaatsen te voorzien, maar aangezien men ervan uitgaat dat en ik citeer “dat het gebruikelijk is dat de fiets zal worden ingezet om de kinderen te brengen en te halen (er is een ruime fietsenberging voorzien)” is het duidelijk dat het zeer beperkt aanleggen van parkeerplaatsen, ondanks de beschikbare ruimte duidelijk een beleidskeuze is tégen de auto en de automobilist én er één is die geen rekening houdt met de parkeerdruk die de buurt nu al kent. Hier kunnen wij ons niet achter scharen, besluit De Spiegeleer.”

Quote: Het is niet omdat de door een architect gemaakte schets van een woning jou bevalt, dat je als opdrachtgever met de glimlach jouw handtekening zet onder het totaalplan én bijhorende factuur, zegt De Spiegeleer

Quote: het duidelijk dat het zeer beperkt aanleggen van parkeerplaatsen, ondanks de beschikbare ruimte een beleidskeuze is tégen de auto en de automobilist én er één is die geen rekening houdt met de parkeerdruk die de buurt nu al kent, besluit De Spiegeleer

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF