menu
Word Lid
Verwarring troef rond DIFTAR.

Met het huidige DIFTAR-systeem kan eender wie zijn/haar afval dumpen in andermans container. DIFTAR is er gekomen onder het mom van ‘de vervuiler betaalt’, maar de slogan zou eerder moeten zijn ‘de eerlijke burger betaalt’ of ‘de bedrieger betaalt niets’.

Volgens de intercommunale moeten we hier echter geen angst voor hebben, want: ‘Het dumpen van afval in andermans container is strafbaar.’ (Sarcastisch) Nu zijn we er, omdat het in de wet staat, zal het niet gebeuren. Dat de burger daar niet aan gedacht heeft. Dan wordt het eens hoog tijd dat men sluikstorten in velden, akkers, beken, weides, bossen en langs de kant van de weg ook eens strafbaar maakt en in een wet giet, want dat fenomeen is aan het hypen sinds de invoering van jullie fameuze DIFTAR. Net zoals Vlaams Belang voorspeld heeft trouwens … Hoe gaat men dit trouwens handhaven? Gaat de gemeente elke DIFTAR-container van een persoonlijke bewaker voorzien? Gaan er extra patrouilles door de Haalterse straten rijden op dagen dat de containers worden buitengezet en opgehaald? Of worden er burgerwachten ingeschakeld?

Maar vrees niet, er kan een slot aangevraagd worden. Helaas kon dat niet bij de uitrol van het systeem, maar daarop kon niet gewacht worden. Hoe sneller de gemeente kon genieten van de extra inkomsten, hoe beter. Of er nog fouten in het protocol zaten waarvan de burger uiteindelijk, zoals steeds, het slachtoffer zal worden doet blijkbaar niets ter zake. Nu goed, vanaf januari 2022 zou dus uiteindelijk zo’n fameus slot kunnen worden aangevraagd, maar hoe? Daar heeft de burger het raden naar. ILVA ziet er duidelijk geen graten in dat er mist gespoten wordt hieromtrent. Vrezen ze de logistieke problemen die dit zal opleveren? Uit angst voor de winsten die ze zullen halen uit de 35 EUR die de burger opnieuw mag ophoesten zal het alvast niet zijn … Of hebben ze schrik dat ze zélf met een berg afval (niet-gebruikte containers zonder slot) zullen opgescheept zitten?

Gaat de gemeente, als aandeelhouder, deze problematiek blijven negeren? Of gaat ze haar verantwoordelijkheid pakken en de intercommunale aansporen om op z’n minst klare, duidelijke en voor iedereen bereikbare informatie hieromtrent te verschaffen? Of moeten de mensen het te weten komen in de krant?

Op de website van ILVA vindt men dit terug omtrent de containersloten:

Enkele bedenkingen hierbij:

  • Op basis waarvan kan men bij ILVA stellen dat het dumpen van afval in andermans container zelden gebeurt? Zijn hier absolute cijfers over? Is daar een onderzoek naar gebeurd?
  • De ene gemeente is de andere niet. Oosterzele (waar het proefproject doorging) kan niet vergeleken worden met gemeenten als Ninove, Denderleeuw of zelfs Haaltert. (Demografie, sociale controle, bevolkingsdichtheid, criminaliteit …).
  • Het is niet aan een intercommunale om te bepalen of een investering in een slot al dan niet rendabel of slim zou zijn. Dat is een persoonlijke afweging die in gezinsverband gebeurt. Wat niet wegneemt dat de prijs van 35 EUR schandalig te noemen is.
  • De burger wordt eerst gedwongen in een systeem die op zich al een verdoken, platte en enorme belastingverhoging is, maar dient nu ook nog eens extra in de buidel te tasten om niet het slachtoffer te worden van de vele hiaten in datzelfde systeem.

Op de website van Haaltert vindt men hier zelfs NIETS over terug. 0,0 info hieromtrent.

Enkel een document met het reglement van de “sociale correctie” voor mensen met incontinentieproblemen van een schamele 15 EUR (of 30 EUR indien men kan bewijzen dat men recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming). Voor gezinnen met jonge kinderen die nog in de pampers zitten betreft die zogezegde ‘sociale correctie’ geen 20 EUR zoals voorgesteld, maar 0,0 EUR. Ook hier kan men dus spreken van zuiver boerenbedrog.

Bij ILVA is er blijkbaar geen wolkje aan de lucht, als we Tina Verraes (PR-manager) mogen geloven, want ze zegt in de krant:

“Mensen kunnen die containers telefonisch bestellen, of via mail.”

  • De mensen weten dat niet.

“Wanneer je op onze website inlogt op jouw ILvA-account is alle informatie hieromtrent terug te vinden.”

  • Ook dit weten de mensen niet, wat met mensen die niet goed om kunnen met een computer? Ouderen? Digitale analfabeten?

“Mensen kunnen een afspraak maken om de oude container te wisselen voor een nieuwe mét slot. Ondertussen kwamen er al zo’n 130 aanvragen binnen.”

  • Ondanks verwoede pogingen van de intercommunale om de info omtrent het beveiligen van de Diftar-container zo onbereikbaar mogelijk te houden voor de burgers, zal het niet blijven bij die 130 aanvragen. En wat gaat ILVA dan doen? Duizenden containers opnieuw komen vervangen? Efficiënt omspringen met belastinggeld kan men dat niet echt noemen …

De oude containers zonder slot worden uiteraard opnieuw ingezet”

  • Bij wie dan? Iedereen heeft toch al een container? Of moeten hiervoor nog wat extra huizen en appartementsblokken gebouwd worden om die containers toch maar kwijt te kunnen?

Conclusie: De containersloten zouden tegen begin januari beschikbaar moeten zijn, dit was zo vastgelegd bij de uitrol van het DIFTAR-protocol. Zijn ze dat? Waarom wordt hier dan geen informatie over verleend door de gemeente of de intercommunale? Allemaal zeer wazig …

Slotvraag: Wat bedragen de tot nu toe geboekte meerwinsten voor de gemeente sinds de invoering van het DIFTAR-systeem? Wat zal er met deze gelden gebeuren?

Jens Van der Kelen

Persverantwoordelijke

VB Haaltert

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF