menu
Word Lid
“Waar is de deontologie?”: oppositie wil onafhankelijke deontologische commissie i.p.v. afgevaardigden uit gemeenteraad

De oprichting van een deontologische commissie leidde tot discussie tijdens de voorbije gemeenteraad in Haaltert. De oppositie weigert het huidige voorstel van de meerderheid te erkennen waarin één gemeenteraadslid per fractie uit de gemeenteraad wordt afgevaardigd om in de commissie te zetelen.

    Vorige maand werd tijdens de gemeenteraad al een vernieuwde deontologische code voor gemeenteraadsleden goedgekeurd. Daarnaast moeten steden en gemeenten nu ook een deontologische commissie opstarten om wettelijk in orde te zijn. Die zal oordelen bij vermoedens van deontologische inbreuken. Daarom werd tijdens de voorbije gemeenteraad van maandagavond een addendum op het reglement gestemd waarbij de werking van de commissie is vastgelegd.

    Oorspronkelijk werd afgesproken dat de stemming naar een geheime zitting zou gebracht worden indien er evenveel stemmen voor als tegen zijn. Een andere regel stelde dat de voorzitter de doorslag geeft bij onenigheid. Omdat dit zorgt voor een tegenstrijdigheid werd ervoor gekozen om een voorstel af te wijzen bij een gelijk aantal stemmen.

    De oppositie met Vlaams Belang, Open & Liberaal en Centrumlijst voor Haaltert waren na de kwestie waarbij burgemeester Veerle Baeyens (N-VA) werd beschuldigd van machtsmisbruik vragende partij om zo’n deontologische commissie op te richten. Toch gaan ze niet akkoord met het huidige voorstel van de meerderheid omwille van de samenstelling.

    Partijdig

    Van elke fractie uit de gemeenteraad zal één persoon worden afgevaardigd in de commissie. “Waar is hier de deontologie?”, vroeg raadslid Jan Schelfhout (Vlaams Belang) zich af. “Als er vier mensen uit de meerderheid worden afgevaardigd en drie uit de oppositie, is dat partijdig.”

    Bij zowel Centrumlijst voor Haaltert als Vlaams Belang zien ze liever een partijonafhankelijke samenstelling van de deontologische commissie. “Je kan toch moeilijk oordelen over een eigen partijlid”, verklaarde De Smet.

    Voorzitter van de gemeenteraad Paulette Looze liet weten dat ze de richtlijnen van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten hebben gevolgd . “Je had ook een voorbeeld kunnen nemen aan andere gemeenten om een onafhankelijke commissie op te richten met mensen van buiten de gemeente. Wij zullen deze deontologische commissie dan ook niet erkennen”, besloot Schelfhout.


    https://www.nieuwsblad.be/cnt/...

    ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF